Yhteystiedot

Sähköposti:

jyrki.vesanen@dnainternet.net

MC/MM RIAA korjain MP Revenge by JOVinAmp

Päivitetty 17.10.2014

=========================================================

17.10.2014

Näitä M Pännärin suunnittelun pohjalta rakennettuja PP-tekniikalla toteutettuja RIAA korjaimia JOVinAmp on valmistanut 3 kpl joista kaksi on myyty, JOVinAmp virtalähteen PSU1 kanssa.

Eli yksi korjain on saatavilla vielä virtalähteellä PSU2 varustettuna 3-4 viikon toimitusajalla. Kysy lisätietoja hinnasta, putkitus vaihtoehdoista ja virtalähteestä jos kokoonpanosta olet kiinnostunut.

=========================================================

Nämä JOVinAmp:in valmistamat RIAA korjaimet perustuvat verkkolehti AudioVideon julkaisemaan artikkeliin "Tee itse RIAA-korjain, Mauri Pännäri Revenge MM-rakennusohje".

Linkki alkuperäiseen AudioVideo verkkolehden artikkeliin.

Yleistä

JOVinAmp:in valmistamat korjaimet perustuvat sähköiseltä toteutukseltaan Pännärin suunniteluun. Virtalähteitä on rakennettu Pännärin alkuperäisen sähköisen suunnittelun mukaisesti sekä oman suunnittelun pohjalta. Mekaaninen toteutus on omaa suunnittelua niin vahvistimien kuin virtalähteinen osalta. Korjain on rakennuttu Hammond 1455Q2201 tukevaan Al profiilikoteloon. Virtalähteitä on rakennettu em Hammond koteloon sekä Hammond 1411-sarjan koteloihin. Virtakaapelissa EQ/PSU on 4nap XLR-liittimet molemmissa päissä, verkkovirtakaapelissa IEC-liitin ja signaaliliittimet ovat RCA-tyyppiä.

Kuvia korjaimesta (EQ) ja virtalähteestä (PSU) jotka on rakennettu Hammond 1455Q2201 koteloihin.

Kuva E    Kuva T    Kuva mittaukset käynnissä

Yleistä korjaimesta (EQ)

JOVinAmp:in valmistama EQ koostuu kahdesta osiosta, jotka ovat FET tuloaste (Pcb) ja varsinain putkella (V1) toteutettu tuloaste/ passiivinen RIAA korjaus/ putkella (V2) toteutettu lähtöaste (toteutettu p to p johdotuksella).

Mietinnässä on josko koko korjaimelle suunnittelisi piirilevyn joka soveltuisi käytettäväksi Hammond 1455Q2201 kotelossa ts pcb:n liuku-urissa tai myös muunkin tyyppisissä koteloissa ts pcb:llä olisi myös paikat kiinnitysruuveille.

Kuvia korjaimesta    Kuva1    Kuva2    Kuva3    Kytkentäkaavio

FET tuloaste pcb

Tämän pcb:n suunnittelussa on huomioitu MC- ja MM-rasian käyttö ts se voidaan kalustaa MC-rasialle (neljä tulovastusta valittavissa piikkirima jumpeilla, ei siis kolvauksia), MM-rasialle (neljä tulokondensaattoria valittavissa jumpeilla) tai kummallekkin rasia tyypille. Sen lisäksi pcb:lle voidaan tarvittaessa kytkeä kaksi FET:iä rinnan. Tälle Pcb:lle tulevat liitäntäjohdot on varustettu liitimillä (Harwin piikkirimaliittimiä) joten Pcb:n vaihto onnistuu ilman kolvaus töitä. Pcb:n vaihtotarve tulee esille mm silloin jos on käytössä omat levyt MC- ja MM-rasioille. Jos Pcb on kalustettu sekä MC- että MM-rasialle itse PCB:tä ei tarvitse vaihtaa mutta tulo FET:it täytyy vaihtaa käytetylle rasialle sopiviksi, lisäksi tulee valita FET:n source vastus käytössä/ oikosuljettu, nämäkin toimenpiteet voidaan tehdä ilman kolvauksia.

FET Input Stage Basic Scheme        Kuva kalustamattomasta FET Input piirilevystä

FET Input Stage MC_MM Scheme     Kuva kalustetatusta MC_MM piirilevystä

Mitattuja RIAA korjauksen vasteita eri korjauspiirin kapasitanssi arvoilla. RIAA korjauspiirissä käytetyt kondensaattorit; ICEL 1% polypropyleeni ja < 1nf silvermica 5%.

Vaste A    Vaste B    Vaste C    Vaste D

Yhteenveto RIAA korjauksen vastevirheistä eri kapasitanssi arvoilla

Virhekäyrät

Vahvistuksia

MC Rasia    MM Rasia

Kohinamittauksia (häiriöt)

Mittausia A

Yleistä virtalähteestä (PSU)

Virtalähde RIAA korjaimelle Pännäri Revenge Hammond 1455Q2201 kotelossa, tämä virtalähde (JOVinAmp mallimerkintä PSU1) perustuu Mauri Pännärin suunnittelemaan alkuperäiseen konseptiin. Joitakin komponentti arvoja on kuitenkin muutettu. Anodijännite-osio, alkuperäiset suotoelkot C1..2 (150 µF) vaidettu 220 µF elkoiksi, RC-suotopiirin vastus R1 (1k5) vaihdettu, uusi arvo 2k2. Tämä sen takia että on haluttu siirtää lämpöhäviöitä transistorilta T1 vastukselle R1 joka on koteloon kiinnitetty laippavastus, transistori T1 on varustettu erillisellä jäähdytyslevyllä joka ei ole kiinni kotelossa. Vastus R3 (27K) vaihdettu 22k, tämä sen takia että virta tässä pisteessä on haluttu pitää alkuperäisen suunnitelman suuruisena. Virranrajoitus vastus (39R) on muutettu säädettäväksi.

Hehkujännite-osio, suotoelkot(4700µF) on muutettu 10000 µF.

Suotoelkojen vaihto ei ole välttämätön toimenpide, käytetyt kotelot sallivat suurempien kannujen käytön joten tämä tuli hyödynnettyä. Mitatut hurinajännitteet em elkoilla; anodijännite ca 0,4mVpp ja hehkujännite ca 20mVpp.

Virtalähteestä on myös muita versioita kuin Pännärin konseptilla toteutettu (JOVinAmp mallimerkintä PSU2). Tämä versio voi perustua osittain tai laisinkaan Pännärin konseptiin ts anodijännite osio tai tai hehkujännite osio voi olla erilainen. Kotelona yleensä joku muu kuin Hammond 1455Q2201. Esim Hammond 1411UU tai 1411XU.

Kuvia PSU1 Hammond kotelossa 1455Q2201

Kuva1    Kuva2    Kuva3    Kuva4    Kytkentäkaavio

Kuvia PSU2 Hammond kotelossa 1411UU, tässä yksilössä anodijännite osio Pännärin konseptin mukainen ja hehkujännite osio on stabiloitu LM317T piirillä.

Kuva1    Kuva2    Kuva3     Kytkentäkaavio

Vallmiita FET tulokortteja

 

Paluu sivulle Etuvahvistimet